söndag 26 januari 2014

För fem dagar sedan skrev jag att jag är halvvägs på riktigt och att jag ser fram emot att komma hem till Sverige och plugga. Ni som känner mig vet hur velig jag är och är kanske inte jätteförvånade när jag säger att jag har ändrat mig. Igen.

Det blev aldrig Whale Watching i helgen för det var fullbokat... Min tyska kompis ringde till företaget vi skulle åkt med dagen innan och de förklarade att det var fullbokat hela helgen. Detta tror jag beror på att Groupon har ett specialerbjudande där just nu, vilket de aldrig haft förut. Det brukar aldrig vara fullbokat under vinterhalvåret, utan man kan bara åka dit utan en bokning i förväg. Det var tur att hon ringde i alla fall. Istället träffade jag min svenska kompis Madeleine. Hon kom till Malibu runt lunch-tid och vi låg och stekte på Zuma Beach fram till klockan var ca 3. Sedan åkte vi till mitt älskade smoothie-ställe och jag åt en Brazilian Bowl (Gjord på banan, jordgubbar, äpple juice, mandelmjölk, acai-bär och toppad med granola, hampfrö färska jorgubbar, banan och riven kokos.) Supergott!

Idag ska jag åka till Santa Barbara med Filippa och Sara och det hoppas jag blir riktigt skoj. Jag har varit där en gång innan, men jag hann bara se beachen och hamnen. Nu vill jag se "Downtown" och mer av staden. Nu ska jag ge mig ut och springa. Får se om det går lika bra som igår. Hej!


onsdag 22 januari 2014

Underbara, vackra Malibu

Jag kan inte tänka mig att det finns så många platser i världen som är vackrare än Malibu. Jag älskar verkligen havet och jag solar mer än gärna. Nu på senaste tiden har jag faktiskt inte solat så mycket, även om jag har möjlighet nästan varje dag. Istället har jag börjat hikea en hel del. Jag har promenat uppe i bergen med kompisar och det är bra träning dessutom. Igår gick jag 8 km, men längs med stranden och idag gick jag drygt 6 km med min kompis Manuel. Vi gick vid Zuma trail igen, samma som jag gjorde med Filippa och Sara häromdagen. Vi åkte sedan till Point Dume och hikeade där med. Vi hade vackra vyer över havet på båda ställena. När vi stod på toppen av Point Dume kom det helt plötsligt ett gigantiskt moln. Det kom så plötsligt och jag har aldrig varit med om något sådant. Det omringade oss och vi befann oss snabbt inuti molnet. Ni ska få se lite bilder på det. Senare idag ska jag träffa en annan kompis och vi har inte riktigt bestämt oss för var vi ska än, kanske Downtown LA, vi får se.











tisdag 21 januari 2014

Halvvägs på riktigt

Tjäna! Sorry guys, men Magnus Uggla har flyttat till USA. Jag har sedan jag var liten gillat att fläta mitt nyduschade hår innan läggdags och vakna upp med lockigt hår. Frågan är när jag ska lära mig att det inte riktigt passar mig. Jag tänker varje gång att jag ser ganska rolig ut, men fortsätter ändå göra det. Nu har jag fått ur mig mina flummiga funderingar, så över till det andra...

Nu har jag bott här i 6,5 månader och det känns riktigt bra just nu. Det känns som om jag kommer att åka hem till Sverige i sommar och börja plugga i Lund till hösten och det ser jag verkligen fram emot. Det ska bli jättekul att träffa familjen och vännerna hemma i Sverige och dessutom att testa på att verkligen bo själv och ha sitt eget, även om man kanske får dela en hel del med en rumskompis så kommer det bli helt annorlunda. Jag är redo för att börja plugga igen och lära mig en massa nya saker. Just nu står jag mest och trampar på samma ställe och kommer inte framåt. Jag är född till en pluggis och det kommer jag nog vara resten av mitt liv. Jag älskar att lära mig nya saker och jag saknar det från skolan. Min svenska har blivit sämre känner jag och om jag skulle stanna ett år till skulle det bli mycket värre... Men jag kommer snabbt komma in i det. I helgen hoppas jag på många roliga saker: På lördag ska jag nog till Ventura och åka på Whale Watching. Där har man sett tusentals delfiner, valar och späckhuggare från båten och jag hoppas att jag får se en hel del med. På söndag blir det nog Santa Barbara med några kompisar och det ser jag också fram emot. Är det väldigt dåligt väder åker jag hellre till Six flags, Universal Studios eller Disneyland, men just nu ser det ut att bli Santa Barbara. Hoppas på en kul helg och fortsatt härliga 6,5 månader här i USA som återstår! (13 månader totalt med resemånaden).




söndag 19 januari 2014

Härlig dag i Malibu och beslutsångest

Hej! Jag kan börja med att berätta att jag umgicks med min barndomsvän Filippa och min nya vän Sara mestadels av dagen igår. Jag var helt ledig och kollade lite på pojkarnas basket på morgonen innan de kom till Malibu. Patrick Dempsey var som vanligt där (träffar honom två gånger i veckan nu) och när jag mötte upp tjejerna ville de såklart gå tillbaka och träffa honom. Jag förstod dem. Vi gick dit och där stod han, så nu har de sett deras första kändis här i USA så det var kul för dem. Vi drog till stranden runt 11 och chillade där i några timmar. Sedan åkte vi till Point Dume Village och det var som vanligt jättefullt. Vi fick åka en bit ifrån för att parkera. Filippa köpte mat från Subway, jag från mitt nya favorit-ställe som säljer smoothies och Sara från en pizzeria. Vi satt alla i solen och njöt av livet och snackade. Vi satt ganska länge och sedan åkte vi till Zuma trail och gick en kilometer uppför berget för att sedan stanna och få en fantastisk vy över Malibu och Zuma Bay. Jag har varit där två gånger nu och jag vill snart dit igen. Man kan gå ännu längre och jag vill se hur långt man kan gå. Solen var ganska låg vid denna tiden och vi bestämde oss för att åka ner till stranden för att se solnedgången. Solnedgången var runt 5 och vi befann oss på Westward Beach, stranden näst intill Zuma Beach. Jag såg tre delfiner så fort vi kom ur bilen och jag tror att vi såg fyra dyka upp på samma ställe nästa gång. Senare såg jag en säl också och jag tycker verkligen om att se dessa varelser simma runt i vattnet. De ser så lyckliga ut (även om man inte kan se mycket av dem). Jag är van vid att se delfiner och sälar på djurparker, infångade i små bassänger. Jag gillar att se dem simma fritt i det stora havet. När solen gick ner blev det genast mycket kallare och jag hade smart nog inte packat ner några varma kläder. Det sista jag gjorde innan jag lämnade huset på morgonen var att packa ut min varma tröja. Det misstaget gör jag inte igen. Vi åkte till Malibu Country Mart, där Marmalade Café, andra restauranger, biblioteket, en bio och många dyra och exklusiva klädaffärer ligger. Jag ville gå till Urban Outfitters och spana in en varm och gosig tröja för jag kunde inte stå ut en minut till i kylan i bara shorts och linne. Jag brukar alltid hitta saker jag tycker om där, men den här gången hittade jag inget såklart. Det tog mig nog en halvtimma innan jag hittade vad jag sökte. Jag gick förbi några tröjor och sa högt "Det här ät en kofta jag skulle kunna hitta i min mormors garderob". Jag gick vidare och letade men sedan gick jag tillbaka. Jag tittade på tröjan igen och testade den. Jag gillade den och de andra tjejerna tyckte om den med. Den kostade $75 men det fick det vara värt. Jag har alltid velat ha en stickad tröja från Urban Outfitters, så varför inte? Nu är det tillbaka till sparandet igen...
Efter shoppingen bestämde vi oss för att äta middag på mexikanska Chipotle för ingen av oss var sådär jättehungriga. Vi tog varsin bowl. Jag tog sofritas, som är tofu med många olika starka kryddor tillsammans med sallad, majs, tomater, brunt ris, bönor och gräddfil. Jag gillar Chipotle, men man kan lätt tröttna på det.
Vi sa hejdå vid 9 på kvällen efter att de snällt skjutsat hem mig och jag var väldigt glad för jag hade en superbra dag tillsammans med mina närmsta vänner här i USA.

Som avslutning kan jag nämna att jag på senare tiden blivit lite osäker på om jag ska åka hem till Sverige i sommar eller inte. Jag gillar Malibu så himla mycket och jag vet inte om jag någonsin kommer att kunna leva i så vacker miljö igen. Jobbet är lite enformigt som au pair, samtidigt som det hela tiden händer nya saker. Nu har jag upplevt Halloween, Thanksgiving, jul, nyår och har påsk och 4th of July at se fram emot. Om jag stannar i 6 eller 12 månader till har jag redan upplevt det här en gång och jag tror inte att det kommer vara lika spännande. Det finns så många för- och nackdelar med att stanna vs åka hem. Jag har för det första inte så mycket pengar till min resemånad och det är många stora utgifter som kommer snart. Det finns väldigt mycket kvar att se här i USA och det är verkligen "a chance of a lifetime" som inte kommer att komma tillbaka. Jag kan alltid komma tillbaka till USA och resa runt men efter att jag börjat plugga är det inte särksilt sannolikt och då finns det nog andra länder som står högre på min önskelista. Det är också svårt att vara ifrån sin familj i två år. Jag är ganska sugen på att börja plugga också. Jag gick till och med till biblioteket och tänkte låna en biologibok. Jag lånade två andra tjocka skönlitterära böcker istället. Det finns så många fler aspekter till mitt stora beslut jag har framför mig, men jag kan inte nämna alla här. Nu har jag fram till april på mig att bestämma mig för hur jag ska göra. Just nu lutar det mot att åka hem och då gäller det verkligen att spara och att försöka sälja min bil.




lördag 11 januari 2014

Dödspass på gym, ny bekantskap och kändisspaning

Nu har vardagssysslorna kommit igång igen efter jullovet och det känns helt okej. Jag skrev in mig på att testa gymmet i en vecka i onsdags, även att jag är ganska förkyld. Jag orkade inte vänta längre... Det är ett specialerbjudande just inu, $50 per månad i tre månader och sedan $100 i månaden. Jag kan gärna betala $50 i månaden men när det kommer till $100 känns det inte värt längre. Det blir så mycket dyrare om jag väljer att ta klasser som de har också. Annars är det runt $60-$70. Jag gymade i onsdag i en timma och det kändes helt okej. Mina armar skakade och magen värkte. Dagen efter träffade jag en kompis i Santa Monica och vi gick längs med den långa stranden och tjötade. Sedan åt vi kinesisk lunch på ett ställe jag inte testat förut. Det var nog första gången jag testade något så starkt här i USA. De är annars ganska mesiga med kryddor. Jag gillade det.

Igår gick jag till gymmet efter att jag blev avsläppt en bit ifrån. En bra uppvärmning tänkte jag. Det blev nog ungefär 1,5 kilometer med mycket uppförsbackar. När jag kom fram hade jag lite tid innan klassen började så jag värmde upp ännu mer med att spinna. Det blev cirka en halvtimma. Jag körde lite magövningar och sedan gick jag en trappa upp för att vara med på kickboxning. Jag förväntade mig stora starka män som skulle slå hårt och var lite nervös, men när jag kom upp väntade bara en 60-årig kvinna. Det kom en kvinna till i 40-års åldern som också var med på passet, så vi var bara tre deltagare. Ledaren var en 25-30-årig man som pushade oss till max. Eftersom vi bara var tre var det svårt att fuska, vilket var väldigt frestande när det var så jobbigt. Vi började med tre minuters hopprep och efter det följde en timmas hård träning med endast två ynka 30 sekunders vila.. Jag var helt slut efteråt. Det kändes lite skrämmande att jag blev så trött, men samtidigt väldigt bra. Jag trodde att jag var i bättre form än vad jag var. 

Jag kan inte bestämma mig om jag ska signa upp mig på gymmet eller inte... Jag kan också springa på stranden och göra styrkeövningar hemma helt gratis. Men det år alltid mer motiverande när man har ett gymkort och man känner mer press att åka och gyma. Efter gympasset gick jag till ett smoothie-café som ligger i närheten. Jag träffade två amerikanska tjejer som är från Israel där. Vi pratade ganska länge och de var jättetrevliga. Jag gav dem tips på en hike i närheten som jag gillar och de testade den efter vi sagt hejdå och de gillade den jättemycket. Jag hoppas att jag kan träffa dem igen för jag känner inte särskilt många amerikaner. Det är mest au pairer jag umgås med men jag vill lära känna fler amerikanare. Efter smoothien gick jag hem och det blev drygt 5 km promenad. Sedan var det dags att börja jobba. Jag var ganska trött när jag gick och lade mig igår.. Men också väldigt nöjd! 

Nu har jag sådan sjuk träningsvärk! Jag har nog aldrig varit så här stel. Jag känner mig fyra gånger så gammal som jag är. jag kan böja mig ned med nöd och näppe... Jag hade stora svårigheter att ta mig ur sängen imorse. Jag kunde knappt röra mig. Jag älskar sådan träningsvärk. Det betyder att jag faktiskt tagit i ordentligt! :)

Imorgon är jag ledig från klockan 1 och då ska jag först träffa en av de israeliska/amerikanska tjejerna och käka lunch. Det ska bli kul jag får se vad jag hittar på efter det. Det blir förmodligen Santa Monica med Filippa eller någon annan kompis, beroende på vem som kan. Jag ser fram emot morgondagen. Idag jobbar jag på och solar på min rast i det fina vädret. Det är lite kallare nu, runt 15 grader, men med solen som lyser på känns det varmare. 

Jag kan ju också nämna att jag träffade Patrick Dempsey igår och imorse. Nu har jag sett honom tre gånger och igår sa han hej. Det är så kul att bo bland världskändisar och se att de är precis som vanliga människor. Han börjar bli gråhårig och ser lite äldre ut nu än vad han gör i serien Gray's Anatomy.

onsdag 8 januari 2014

Nyår i Hollywood

Nu ligger jag verkligen efter. Jag har inte skrivit sedan julafton och mycket har hänt sedan dess. På juldagen stannade jag hemma med värdfamiljen och firade en amerikansk jul och även jag fick presenter i julstrumpan. Jag fick en massa godis, vilket jag inte behöver just nu. Nytt år betyder som vanligt mer nyttigheter och mer motion. Än så länge har det väl gått sådär. Jag är förkyld och har ont i halsen så vill därför inte träna. Jag sprang i förrgår och vaknade mer förkyld dagen efter. Nu vill jag även träna upp mer styrka och ska därför spana in två olika gym som ligger ganska nära och välja den bästa och testa hur det går i en månad.

På nyårsafton jobbade jag till halv 6 på kvällen och efter det åkte jag till Santa Monica för att träffa min Österrikiska kompis Esther. Vi åt på en mysig och fin italiensk restaurang som heter Trastevere. Efter en god sallad och lite bläckfisk tänkte vi åka till Marina del Ray för att se fyrverkerier vid tolvslaget. Man måste ha ett speciellt tillstånd för att få ha fyrverkerier så det är inte särskilt vanligt här i Kalifornien. Vi kunde inte stanna i Santa Monica för det skulle inte vara några fyrverkerier där, men det hade varit vackert om de hade det vid piren. Vi diskuterade även möjligheten att gå ut på en nattklubb i Hollywood som har 18-årsgräns. Vi bestämde oss för att vara lite crazy och valde det andra alternativet. Jag var väldigt tveksam först för jag var verkligen inte "dressed for the occasion" så att säga. Jag hade jeans, ett linne, kavaj och converse. Inte särskilt mycket party i dem kläderna. Esther var mer uppklädd och jag kände mig ganska obekväm. Vi åkte till Hollywood och körde vid Walk of fame där nattklubben låg och såg the Chinese Theatre på vägen och andra sevärdheter i Hollywood. På internet stod det att inträdet var $20, men när vi kom längre fram i kön stod det $60... Vi betalade och gick in. Det kändes verkligen jättekonstigt att gå in. Jag har inte varit ute en enda gång sedan jag flyttade hit och jag glömde bort hur man gör typ. Jag stod mest och glodde och fascinerade mig och skrattade lite tyst åt personer som stod för sig själva på dansgolvet och dansade. En tjej i 25-års åldern shufflade järnet i ett hörn. Alla killar var väldigt framåt på dansgolvet. De ville dansa och vi sa alla nej hela tiden. Vi kom med ursäkten "Vi har pojkvänner" hela tiden. Det var mest hip hop-musik, vilket jag har lite svårt för att dansa till. Det är mest bas och inget mer. Vi hade en kul kväll tillsammans och Lea, en au pair från Tyskland var med oss där också.

På jullovet åkte jag även till Yosemite National Park. Jag såg fantastiska vyer, den mest kända är the tunnel view, och de var alla otroliga. Naturen påminde ganska mycket om Sverige. Det var höga tallar och gräs på marken. Det var mer berg än vad jag är van vid i Sverige, men det var också kallt och lite snö här och där. Vi lyckades bygga en snögubbe, åka lite pulka och skridskor och grilla. Vi såg också en bobcat, vilket är ett väldigt ovanligt djur. Översättningen till svenska är rödlo och de ser ut som ett lodjur ungefär. Vi kom väldigt nära och jag önskade att jag hade en bättre kamera med mig. Jag fick några bilder med min mobilkamera, men kvalitén blev som den blev...